Orgel

In december 2011 is het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente te Putten e.o. in gebruik genomen. Tegelijkertijd met de bouw werd het Steinmann-orgel, afkomstig uit Gelsenkirche (Duitsland) geplaatst. De overplaatsing werd onder leiding van de orgelbouwer Ben van der Weerd uit Lunteren door vrijwilligers uit de gemeente uitgevoerd.
Vanwege de scherpe neo-barokke klank van het orgel zijn diverse intonaties en dispositiewijzigingen doorgevoerd waardoor het orgel een warm en een grondtonige klank heeft gekregen. Deze werkzaamheden zijn vanaf het jaar 2012 tot en met 2016 en in 2022 uitgevoerd door de orgelrestaurateur Fokke Rinke Feenstra uit Grootegast. Tegelijkertijd is in het front het lofwerk van de tussenvelden aangepast waardoor de voornaamheid van het orgel nog beter tot zijn recht komt.

Vanaf het jaar 2017 worden tijdens de zomermaanden orgelconcerten op het Steinmann-orgel georganiseerd. Deze concerten zijn gratis te bezoeken. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden.

Geen zin om te scrollen? Ga nu gelijk naar:

Historie

Het orgel is in 1969 door de gebroeders Steinmann, orgelbouwers te Vlotho, Duitsland gebouwd en oorspronkelijk geplaatst in de Aufstehungskirche te Gelsenkirchen-Neustadt. Gustav Steinmann begon in 1910 in Vlotho een eigen onderneming en bouwde daar de eerste twee orgels. Het bedrijf bestaat nog steeds en door opeenvolgende generaties zijn honderden orgels gebouwd in Noord-Duitsland, maar ook o.a. in Nederland, Zuid-Afrika, Zwitserland, USA en Hongarije. Op 11 maart 1969 werd het orgel in gebruik genomen. De Aufstehungskirche werd gebouwd in 1912 naar ontwerp van de gerenommeerde architect E.A. Fritsche, die talrijke kerken in het Ruhrgebied in een zeer herkenbare stijl (Jugendstil) gebouwd heeft. De secularisatie en de toestroom van immigranten zijn er de oorzaak van dat in het Ruhrgebied kerken moeten worden gesloten en afgestoten. Hieronder viel ook de Aufstehungskirche.
Het orgel heeft van oorsprong twee klavieren en 25 registers en 1756 sprekende pijpen, waarvan de grootste 3,73 meter en de kleinste 1 centimeter meet. Het speeltractuur is mechanisch en het registertractuur is elektrisch. ln 1999 onderging het orgel een grondige renovatie, uitgevoerd door de firma Schuke (Berlijn en Essen).

Ben van der Weerd, orgelbouwer in Lunteren, coördineerde de overplaatsing van het instrument. Mede door inschakeling van vrijwilligers kwamen de totale kosten ongeveer op een derde van wat een vergelijkbaar nieuw instrument moest kosten.

Omdat de bestaande kas in de Aufstehungskirche was niet te gebruiken voor het kerkgebouw, werd besloten om een nieuwe orgelkas te maken door de firma Ter Maaten uit Kootwijkerbroek waarbij de orgelkas van de Hervormde Kerk in Ooltgensplaat als inspiratiebron diende voor het huidige model. De nieuwe kas heeft een klassieke uitstraling. Vanwege deze prachtige stijlvolle opbouw van de kassen van Hoofd- en Rugwerk straalt het orgel een rustig en voornaam karakter uit. De prachtige vergulde versieringen in houtsnijwerk onder en boven de pijpenvelden verhogen niet in geringe mate de schoonheid van het orgelfront. Bij de bovenste versiering van de tussenvelden Rugwerk is op de opengeslagen Bijbel de tekstaanduiding Psalm 42 vers 2 weergegeven dat verwijst naar het kerkzegel van deze gemeente: “Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God”. De handsnijwerkzaamheden van de tussenvelden Hoofdkas en Rugwerk zijn uitgevoerd door de Jan Peter van Eerde.

De nieuwe frontpijpen zijn gemaakt door de fa. Stinkens Orgelpijpenmakers B.V. te Zeist. Het is een wens om ooit een bovenwerk in het orgel te plaatsen; het derde klavier hiervoor is al aangebracht en in de orgelkas is een zelfstandige stellage aanwezig waarop het bovenwerk geplaats kan worden.
Op 17 december 2011, bij de ingebruikname van het kerkgebouw Hersteld Hervormde Kerk in Putten, heeft het orgel voor het eerst de gemeente begeleid.

Het Steinmann-orgel was oorspronkelijk een representant van een neobarok orgel. De mensuren van  neobarokke orgels zijn in die tijd vaak veel enger dan de mensuren van de echte barokorgels. Vanaf 2012 tot en met 2016 heeft het bedrijf F.R. Feenstra Orgelrestauratie uit Grootegast diverse intonaties (door Luuk Sikkema) en dispositiewijzigingen doorgevoerd waardoor het orgel een voller, warmer en een meer grondtonige klank heeft gekregen.

De volgende aanpassingen zijn uitgevoerd:

Hoofdwerk:
– De Trompet 8’ is verplaatst naar het pedaal. De huidige trompet is afkomstig uit het Eerdman-orgel van de vrijgemaakte kerk te Niezijl (kerkelijke ruimte van Sietze de Vries).
– Het pijpwerk van de Mixture 4-5 fach is gedeeltelijk opgeschoven. De huidige samenstelling is gebaseerd op het Van Vulpen uit 1989 van de vrijgemaakte kerk te Zuidhorn.
– De Pommer 16’ is opgesneden naar Bourdon 16’.
– Een magneet tremulant geplaatst van de firma Laukhuff.

Rugwerk:
– De Quintadena 8 ‘ is 4 halve tonen opgeschoven.
– De Aliquot 2 fach is vervangen door een Cornett 2 fach. Het pijpwerk van de Cornett 2 fach is afkomstig van de Rauchbass 4 fach pedaal.
– Het pijpwerk van de Scherp 3 fach is opgeschoven naar een Mixture 3 fach.
– De Kromhorn 8 ‘ is verkocht aan de St.-Antonius-Kirche (Sebastian Gerke) te Sundern-Allendorf (Duitsland) en is vervangen door een Klarinette 8’ van “spotted metal”. De Klarinette is rond 1880 vervaardigd. De bouwer is onbekend.
– De Sifflote 1’ is opgeschoven naar Quint 1 1/3.

Pedaal
– De firma Stinkens te Zeist heeft in de frontpijpen van het Hoofdwerk stem-inrichtingen aangebracht en dient als een Prestant 16’. De Prestant 16’ is aangesloten op de lade van de Fagot 16’ die verkocht is aan een kerkelijke gemeente te Brasov (Roemenië – Laslo Bors)
– De Nachthorn 2’ is overgeplaatst naar het Eerdman-orgel van de vrijgemaakte kerk te Niezijl (kerkelijke ruimte van Sietze de Vries). Op deze lade is de oorspronkelijke Trompet 8’ van het Hoofdwerk geplaatst
– Op de lade van de Rauchsbass 4 fach is een Pausanne 16’ uit ongeveer1930 van de firma John Compton geplaatst.

Alle registers van het orgel zijn opnieuw geïntoneerd en waar nodig is het pijpwerk opgeschoven voor een bredere en diepere klank.

Dispositie

Het geheel van registers, speelhulpen, manualen en technische details van een orgel.

Oorspronkelijke dispositie

Hoofdwerk
1. Pommer 16`
2. Prinzipal 8`
3. Rohrflote 8`
4. Oktave 4`
5. Gemshorn 4`
6. Sesquialtera 2 fach
7. Oktave 2`
8. Mixtur 4-5 fach
9. Trompete 8

Rugwerk
10. Holzgedackt 8`
11. Quintadena 8`
12. Prinzipal 4`
13. Rohrflote 4`
14. Waldflote 2`
15. Aliquot 2 fach – vacant
16. Sifflote 1`
17. Scharf 3 fach
18. Krummhorn 8`
19. Tremulant (regelbaar)

Pedaal
20. Subass 16`
21. Prinzipal 8`
22. Gedecktpommer 8`
23. Oktave 4`
24. Nachthorn 2`
25. Rauschbass 4 fach
26. Fagott 16`

Technische beschrijving
Klavierkoppeling RW/HW
Pedaalkoppel aan Hoofdwerk en Rugwerk
Manuaalomvang C – g3
Pedaalomvang C – g1
Windvoorziening 1 magazijnbalg
Winddruk 78 mm Wk
Toonhoogte a1= 440 HZ
Temperatuur evenredig zwevend

Huidige dispositie

Hoofdwerk
1. Bourdon 16`
2. Prinzipal 8`
3. Rohrflote 8`
4. Oktave 4`
5. Gemshorn 4`
6. Sesquialtera 2 fach
7. Oktave 2`
8. Mixtur 4-5 fach
9. Trompete 8’
10. Tremulant

Rugwerk
11. Holzgedackt 8`
12. Quintadena 8`
13. Prinzipal 4`
14. Rohrflote 4`
15. Waldflote 2`
16. Cornettt 2 fach (g0-g3)
17. Quinte 1 1/3`
18. Mixtur 3 fach
19. Klarinette 8`
20. Tremulant (regelbaar)

Pedaal
21. Prinzipal 16’
22. Subbass 16`
23. Prinzipal 8`
24. Gedeckt 8`
25. Oktave 4`
26. Posaune 16`
27. Trompete 8’

Technische beschrijving
Klavierkoppeling RW/HW
Pedaalkoppel aan Hoofdwerk en Rugwerk
Manuaalomvang C – g3
Pedaalomvang C – g1
Windvoorziening 1 magazijnbalg
Winddruk 84 mm Wk
Toonhoogte a1= 440 HZ
Temperatuur evenredig zwevend

Zomerserie orgelconcerten

op de zaterdagavond.
Concerten in 2022

De onderstaande organisten zijn in de zomerserie 2022 uitgenodigd. Jaarlijks wordt aan de uitvoerende organisten gevraagd om een thema of componist in het concertprogramma op te nemen. Dit jaar is gekozen voor de componist en organist Samuel de Lange junior.

16 juli – Willem van Twillert (organist van Johanneskerk te Amersfoort)
23 juli – Jan Hage (organist van Domkerk te Utrecht)
30 juli – Sander van den Houten (organist van Lutherse kerk te Den Haag en van ‘De Burgwal’ en Broederkerk te Kampen)
6 augustus – Jochem Schuurman (organist van Martinikerk te Franeker)
13 augustus – Matthias Havinga (organist van Ronde Lutherse of Koepelkerk en liturgisch organist van de Oude Kerk te Amsterdam.)
20 augustus – Petra Veenswijk (organist van Maria van Jessekerk te Delft)

Locatie: Hersteld Hervormde Kerk, Henslare 2, 3882 PK Putten
Aanvangstijd: 20.00 uur

Willem van Twillert

organist te Amersfoort

Willem van Twillert (*1952) studeerde van 1971 tot 1978 aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam orgel bij Piet Kee. Hij sloot zijn studie af met het diploma Uitvoerend Musicus (met onderscheiding) alsmede de aantekening improvisatie. Vervolgens studeerde van Twillert nog enkele jaren klavecimbel bij Anneke Uitenbosch en orgel bij Gustav Leonhardt, waarna hij cursussen volgde bij Daniel Roth, Ewald Kooiman en Klaas Bolt (improvisatie). In 1979 werd hij benoemd als organist van de Johanneskerk te Amersfoort via een vergelijkend proefspel afgelegd door vier professionele organisten. Van Twillert ontwikkelde zich tot een gevraagde gast op orgelconcertpodia.

Zijn CD en DVD opnamen zijn geliefd geworden mede een opvallende repertoirekeuze (ruimte voor ook onbekende maar attractieve composities) en door zijn YouTube kanaal. Voor muziekuitgeverij Willemsen, verzorgde hij de serie ORGANISTEN uit de 18e en 19e EEUW. Behalve orgeldocent aan de Stedelijke Muziekschool te Zwolle (1981-1988) was hij van 1976 tot 2003 directeur/eigenaar van een particuliere muziekschool te Bunschoten. Van 1986 tot 2006 was Willem ook één van de redacteuren voor het maandblad‚ ‘De Orgelvriend’.

In 2003 werd hij als jurylid uitgenodigd door het Reformatorisch Dagblad en de Orgelvriend bij de compositie-prijsvraag “Wie componeert het mooiste voorspel”, terwijl hij in 2000, 2004 en 2010 optrad als één van de juryleden voor de Stichting Groningen Orgelland ten behoeve van het Orgelconcours voor amateurorganisten. Sinds 2001 werkt hij ook als DVD- en CD- producer en labeleigenaar. Composities van Willem verschijnen vanaf 1983 regelmatig in druk. In 2004 jaar verscheen bij het Duitse uitgevershuis Butz zijn Toccata over, ‘U zij de Glorie’. Zijn Toccata à la Chaconne werd tijdens het Hinsz Compositieconcours, Kampen 2005, bekroond met de publieksprijs en de tweede prijs van de jury. Tijdens de Poolse internationale componisten-competitie te Mikolów 2007 won Van Twillert met zijn ‘Sequence voor Koor en Orgel’ de Ereprijs. In 2008 werd zijn orgelwerk Par le Temps tijdens het Festival du Comminges in Frankrijk onderscheiden met de PRIX GASTON LITAIZE.

https://www.willemvantwillert.nl/

PROMENADE CONCERT

1. Johann Sebastian Bach (1685-1750)

 • Herr Gott, dich loben alle wir’ (melodie Psalm 134) – arrangement van cantate BWV 130,1 voor orgelsolo door Lennart Moree
 • Wohl mir, daß ich Jesum habe (Choral) [Uit Cantata BWV 147]
 • Der Gott, der mir hat versprochen (Melodie Psalm 42) [Uit cantate BWV 13) arr. Addie de Jong

2  Johann Christoph Kellner (1736-1803)   
Praeludium in C (met een ge-improviseerde cadens)

3. George Frideric Händel (1685-1759)
Ouverture Music for the Royal Fireworks (HWV 351) [1749] – arrangement voor orgel solo: John Scott/Willem van Twillert

4. Andrew Carter (*1939)
Aria [Ed.2004]

5. Henry Mulet (1878-1967)
TU ES PETRA et portae inferi non praevalebunt adversus te [Ed.1920]

6. Samuel De Lange Jr. (1840-1911)
Carillon (uit Orgelstücke, Opus 56)

7. Josef Rheinberger (1839-1901)
Cantilene in F (uit de 11e sonate)

8. Cornelis Bute (1889-1979) 
SUITE in OUDEN STIJL

 • Allemande
 • Gigue

8. Louis Vierne (1870-1937)
CARILLON DE WESTMINSTER (uit Pieces de Fantaisie, opus 54)

9. Willem van Twillert (*1952)
VARIATIE & TOCCATA FESTIVA in klassieke stijl over Psalm 21

Jan Hage

organist te Utrecht

Jan Hage (geb. 1964) studeerde orgel bij Jan Welmers en Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek, eveneens in Utrecht. Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij won eerste prijzen op diverse nationale en internationale orgelconcoursen.

Hij staat in het bijzonder bekend als warm pleitbezorger en veelgevraagd vertolker van hedendaagse orgelmuziek. Als solist trad hij op met o.a. de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tot zijn meeste recente cd-opnamen behoren die met het complete ‘Jets d’orgue’ van Jan Vriend en het integrale orgelwerk van Jéhan Alain en  Jan Welmers. Tevens is hij werkzaam als componist en publicist. In 2006 ontving hij de médaille d’argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Vanwege zijn verdeinsten voor het stimuleren van de Nederlandse orgelcultuur ontving hij in 2011 als eerste de Schnitgers Droomprijs. Van 1995 tot 2011 was hij organist van de Kloosterkerk te Den Haag. Met ingang van 1 juni 2011 is hij benoemd als organist van de Domkerk te Utrecht. In 2016 promoveerde hij tot doctor in de theologie met een dissertatie over de kerkmusicus Willem Mudde

zie: www.janhage.nl

1. Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Concerto in C-dur – BWV 594 (naar Antonio Vivaldi concert voor viool en orkest in D-dur RV 208)
– Allegro
– Adagio
– Allegro

2. Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Allein Gott in der Höh sei Ehr – BWV 663

3. Samuel de Lange jr. (1840-1911)
Preludium und Fuge in f-moll op. 10

4. Percy Whitlock (1903-1946)
Five short pieces
– Allegretto
– Folk Tune
– Andante Tranquillo
– Scherzo
– Pæan

5. Jan Welmers (1937-2022)
Partita ‘O grote Christus, eeuwig licht’

6. Improvisatie

Sander van den Houten

organist te Den Haag en Zwolle

Sander van den Houten (1987) werd in april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Den Haag en werd daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. In Kampen is hij titulair organist van de Burgwalkerk en de Broederkerk en tweede organist van de Bovenkerk.

Op zijn achtste begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis. Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant, het ensembleconcours in Oude Tonge en het Buxtehudeconcours in Zierikzee. Sander volgde zijn bacheloropleiding tot organist aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome. Ook volgde hij de studie kerkmuziek bij Hans van Gelder, Arie Hoek, Conny de Jong en Aart Bergwerff. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Theo Jellema. Hij volgde masterclasses bij Willem Tanke, Harold Vogel, Jacques van Oortmerssen en Thomas Trotter. Hij volgt privélessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker.

Sinds medio 2021 studeert Sander beiaard bij Frans Haagen en Christiaan Winter aan de Beiaardschool in Amersfoort, onderdeel van de HKU te Utrecht. Naast zijn dirigentschap bij Concertkoor Immanuel Kampen is hij als dirigent verbonden aan de Zang- en Oratoriumvereniging Raalte, Oratoriumvereniging ‘de nieuwe ster’ Zwolle, Exspecto Epe en aan kamerkoor Arise Kampen. Ook is hij cantor van de Theologische Universiteit Kampen en vaste begeleider van Cappella Campen, het Kampen Boys Choir, het Roder Jongenskoor en van Vocaal Ensemble Magnificat.

Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Engeland, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. In 2013 maakte hij een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde.

Sander van den Houten geeft jaarlijks veel concerten als solist, begeleider en continuospeler en heeft een privélespraktijk.

Voor meer info kijk op: www.sandervandenhouten.nl

‘Psalmen en gezangen door Nederlandse componisten’

 1. Jan Zwart (1877-1937)
Fantasie over het Lutherlied: ‘Een vaste Burg is onze God’

2. Jan Pietersz. Sweelinck (1562-1621)
Psalm 23 (3 versus)

3. Toon Hagen (*1959)
Psalm 150

4. Samuël de Lange jr. (1840-1911)
Fantasie und Fuge over psalm 66 (opus 62)

5. Cor Kee (1900-1997)
“Merk toch hoe sterck” con variazioni

6.  Margaretha Christina de Jong (*1961)
– Fantasia on ‘All people that on earth do dwell’
– The Old Hundredth (opus 109)

Jochem Schuurman

organist te Franeker

Jochem Schuurman (*1989) kreeg van 1997 tot 2007 orgellessen van Johan G. Koers. Vervolgens studeerde hij bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, alwaar hij in juni 2013 cum laude afstudeerde als Master of Music. Daarnaast verbleef Jochem Schuurman een aantal maanden in Berlijn om aan de Universität der Künste lessen te volgen bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro. Hij volgde masterclasses bij Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Edoardo Bellotti en Pieter Dirksen. Sinds 2016 wordt Jochem Schuurman gecoacht door zijn oud-docent Johan G. Koers.

In december 2013 werd aan Jochem Schuurman het Zilveren Viooltje, een muziekprijs voor jong talent afkomstig uit het noorden van Nederland, uitgereikt. In het juryrapport werd hij geprezen om zijn veelzijdigheid, zijn overtuigende houding en zijn ondernemerschap. In augustus 2015 behaalde hij de derde prijs op het internationale orgelconcours in Wuppertal. In mei 2017 won hij de tweede prijs en de publieksprijs op het internationale César Franck-concours in Haarlem. In september 2018 won hij de tweede prijs op het internationale Buxtehude-orgelconcours in Lübeck en Hamburg. In 2016 en 2019 was hij finalist van het prestigieuze Paul Hofhaimer-orgelconcours rond de historische orgels van de stad Innsbruck.

Jochem Schuurman is titulair organist van de Martinikerk te Franeker en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Van Dam-orgel uit 1842.

Als uitvoerend musicus geeft hij concerten als solist, maar ook als begeleider van andere musici en is hij bovendien regelmatig betrokken bij premières van nieuwe composities. Verder is Jochem Schuurman actief als orgel- en pianodocent en werkzaam als artistiek adviseur voor de Stichting Organum Frisicum.

www.jochemschuurman.nl

1. Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Toccata, Adagio en Fuga BWV 564

2. Johann Sebastian Bach
Uit “Sechs Choräle von verschiedener Art” (Schübler Choräle):
– Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ BWV 649
– Meine Seele erhebt den Herren BWV 648
– Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter auf Erden BWV 650

3. Samuel de Lange jr. (1840-1911)
Orgelsonate 5 Op.50
– Maestoso
– Andante
– Finale

4. Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875)
Gefigureerd Koraal op de melodie “Jesus meine Freude”

5. Charles Marie Widor (1844-1937)
Uit Symfonie 6 Op.42:
– Allegro

Matthias Havinga

organist te Amsterdam

Matthias Havinga (*1983) is concertorganist en pianist, hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, liturgisch organist van de Oude Kerk Amsterdam en organist-titulair van de Ronde Lutherse of Koepelkerk Amsterdam. Hij studeerde summa cum laude af bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij ook zijn pianodiploma behaalde bij Marcel Baudet. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij kerkmuziek bij Jos van der Kooy en Theo Goedhart.

Matthias won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen en is wereldwijd actief als concertorganist. Hij concerteerde in talloze Europese landen, Rusland, de USA en Zuid-Amerika, en soleerde bij gerenommeerde koren en orkesten als het Nederlands Kamerkoor en het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast geeft hij masterclasses over de hele wereld. Zijn CD’s ‘J.S.Bach-Italian Concertos’, ‘Passacaglia’, ‘Dutch Delight’ en ‘Mendelssohn – Organ Works’, uitgekomen bij Brilliant Classics, werden door pers en publiek lovend ontvangen.

Matthias speelt graag de hele breedte van het orgelrepertoire, van middeleeuwse tot 21e eeuwse muziek en alles daar tussenin. Daarnaast combineert hij het orgel graag met andere musici. Samen met blokfluitiste Hester Groenleer vormt hij een vast duo, dat streeft naar vernieuwende, verrassende programma’s die ondanks ongebruikelijk repertoire toch toegankelijk en gevarieerd zijn.

1. Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) 
Prelude en Fuga in c, op. 37 nr. 1

2. Samuel de Lange (1840-1911) 
Funerale

3. Christiaan Winter (1967)   
Leeftocht – Suite voor orgel (2021)
– Estampie
– Pavan
– Jig
– Minimal dance
– Passacaglia

 4. Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Concerto a-moll BWV 593  – Transcriptie van het Concerto in a-moll RV 522 van Antonio Vivaldi (1678-1741)
– (Allegro)
– Adagio cantabile
– Allegro

5. Marcel Dupré (1886-1971)                               
Ave Maris Stella, op. 18
1. When the salutation Gabriel had spoken
2. Jesus tender mother, make thy supplication
3. So now as we journey, aid our weak endeavor
4. Amen – Finale

 6. César Franck (1822-1890)
Pièce Héroique

Petra Veenswijk

organist te Delft

Petra Veenswijk studeerde orgel- en klavecimbel aan het Rotterdams conservatorium. Zij behaalde het diploma uitvoerend musicus orgel in 1989 bij André Verwoerd, en Bernard Winsemius, en docerend musicus klavecimbel in 1990 bij David Collyer.

In 1985 won zij het Nationaal Orgelconcours te Leiden in de categorie “muziek van de twintigste eeuw”. In 1990 behaalde zij de derde prijs en de publieksprijs op het Internationaal Rijnstreek Orgelconcours te Nijmegen. Met een beurs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgde zij na haar diplomering een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth te Parijs. Petra vervolgde haar studie in Parijs aan het “Conservatoire National de Région” te Parijs bij Marie- Louise Jaquet- Langlais en Jean Langlais. Deze studie bekroonde zij met de “Prix d’Excellence” (1991). Zij behoort tot de laatste leerlingen van Jean Langlais. In de jaren 1989- 1991 volgde zij diverse interpretatie- cursussen aan de Schola Cantorum.

Als Internationaal concertorganist geeft zij jaarlijks een groot aantal concerten in binnen- en buitenland. Haar repertoire omvat het gehele orgeloeuvre van oude tot en met de hedendaagse orgelliteratuur, met een speciale voorkeur voor het Frans symfonisch repertoire.
Petra is een regelmatig gevraagd jurylid van orgelconcoursen, van o.a. Maassluis, Elburg, Leeuwarden, Oude Tonge en Rotterdam. In 2010 zat zij in de adviescommissie van de Stichting Jan Pieterszoon Sweelinckprijs die een oeuvreprijs toekent, in 2014 zat zij in de jury van de Sweelinck- Mullerprijs en in 2016 in de jury van het Internationaal Ambitus jeugd orgelconcours.

Zij geeft lezingen en workshops vooral over Frans romantische orgelmuziek en de muziek van Jean Langlais. Regelmatig verzorgde zij orgelbespelingen voor de radio. Haar spel werd vele malen vastgelegd op CD met het accent op het Frans symfonisch orgelrepertoire.
In 2021 werd door NPO 4- radio een podcast met haar opgenomen (en vanaf augustus te beluisteren) voor de rubriek, “Alle registers open”. Sinds 1987 is zij als organist verbonden aan de Maria van Jessekerk te Delft en vanaf 1994 combineert zij de functie van organist/ dirigent. Ook is zij verantwoordelijk voor de internationale orgelserie op het historische Maarschalkerweerd- orgel (1893) van de Maria van Jessekerk te Delft. In 1996 werd zij onderscheiden met de zilveren medaille van de Societé Academique “Arts- Sciènces Lettres” te Parijs. In april 2018 werd aan haar de onderscheiding “Ridder in de Orde van Oranje-Nassau” uitgereikt. Zie ook de website; www.veenswijkorgel.nl

1. Johann Sebastiaan Bach  (1685- 1750)
Präludium et Fuge d moll, BWV 539

2. Max Reger (1873- 1916)
Choralvorspiel, “Jesu meine Freude”, opus 67

3.  Josef Rheinberger (1839- 1901)
Uit Sonate X;
Präludium et Fuge, opus 146

4. Robert Schumann (1810- 1856)
Etude 5, en forme de canon,  opus 56

5. César Franck (1822- 1890)
Prière, opus 20

6. Charles Marie Widor (1844- 1937)
Uit Symphonie VI, opus 42;
“Intermezzo”

7). Samuel de Lange Jr. (1840- 1911)
Sonate 1 over “Aus tiefer Not”, opus 5

 1. Maestoso
 2. Andante
 3. Finale

8. Alexandre Guilmant (1837- 1911)
Marche on Händel’s “Lift up your Heads”

9. Marius Monnikendam (1896- 1977)
Toccata (1936)

Concerten in 2021

De onderstaande organisten waren ook in de zomerserie 2020 uitgenodigd maar is door de coronamaatregelen afgelast

24 juli – Arjan Versluis (organist van Grote Kerk – Gorinchem)
31 juli – Rien Donkersloot (organist van St Joriskerk – Amersfoort)
7 augustus – Gerben Mourik (organist van Grote Kerk – Oudewater en de Stad Klundert)
14 augustus – Jochem Schuurman (organist van Martinikerk – Franeker)
21 augustus – Arjen Leistra (organist van Grote Kerk – Schiedam)
28 augustus – Margreeth de Jong (organist van Nieuwe Kerk en Église Wallonne – Middelburg)

Locatie: Hersteld Hervormde Kerk, Henslare 2, 3882 PK Putten
Aanvangstijd: 20.00 uur

Arjan Versluis

organist Grote Kerk te Gorinchem

Arjan Versluis (*1978) heeft zijn studies Docerend en Uitvoerend Musicus (hoofdvak orgel) behaald aan het Rotterdams Conservatorium. Hoofdvakdocent was Bas de Vroome. Daarnaast voltooide hij de studie kerkmuziek. Docent kerkelijk orgelspel was Aart Bergwerff. Verder volgde hij improvisatielessen bij Henco de Berg. Arjan is sinds 1 maart 2019 de hoofdorganist van de Grote Kerk te Gorinchem. Op 27 april 2019 werd hij door de burgemeester van Gorinchem benoemd tot stadsorganist. Van 2001-2019 was Arjan organist van de Hervormde Gemeente te Sliedrecht. Hij heeft een grote lespraktijk voor orgel en piano, o.m. aan de muziekschool te Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast geeft hij privélessen aan gevorderde organisten uit den lande. Van 2006 tot en met 2017 was hij docent aan de Cursus Kerkelijk Orgelspel van de VOGG. Hij maakte diverse solo-cd’s met literatuur en improvisaties. Deze kregen uitstekende recensies in de internationale pers. In 2011 nam hij als eerste Nederlandse organist improvisaties op in de St.-Trinité te Parijs, de kerk waar Olivier Messiaen organist was. Verder maakte Arjan vier improvisatie- en samenzang-cd’s rondom de psalmen

Zie: http://www.arjanversluis.nl/

Literatuur

Dietrich Buxtehude (1637-1707)
– Toccata in F-Dur (BuxWV 156)
– Komm, heiliger Geist, Herre Gott (BuxWV 199)

John Stanley  (1713-1786)
Voluntary X (Op. 5, Adagio, Allegro)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Toccata, Adagio und Fuge in C-Dur (BWV 564)

Improvisaties

– Geïmproviseerde partita in barokstijl over een psalm
– Moderne programmatische improvisatie over de Bijbeltekst van een psalm (wordt toegelicht).
– Improvisatie in romantische stijl over gezang 93 uit de Hervormde Bundel 1938.

Rien Donkersloot

 organist st. Joriskerk te Amersfoort

Rien Donkersloot (*1985) studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben van Oosten en studeerde hiervoor summa cum laude af. Daarnaast studeerde hij aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen. Deze studie rondde hij in 2011 cum laude af.

Hij won diverse prijzen op beiaard- en orgel(improvisatie)concoursen in binnen- en buitenland. Rien is organist van de St.-Joriskerk in Amersfoort en de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Als beiaardier is hij actief  als stadsbeiaardier van Haarlem, Goes en Ridderkerk.

Verder heeft hij een uitgebreide concertpraktijk op orgel en beiaard met speciale interesse en aandacht voor improvisatie. Van zijn spel verschenen 10 cd’s die zeer lovend werden ontvangen. Voor meer info zie: www.riendonkersloot.nl

Georg Böhm (1661-1733)
– Preludium in F
–  Vater unser im Himmelreich, a 2 clav. et ped.

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Vioolconcerto in a BWV 1041, arr. Rien Donkersloot
– (Allegro)
– Andante
– Allegro

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) arr. Christoph Bossert
Preludium und Fuge in f moll, opus 35

August Gottfried Ritter (1811-1885)                                 
Sonate 4 in A Dur, opus 31
– Ruhig und heiter
– Frisch und kräftig (variationen über “Wien Neêrlands bloed”)

Jan Zwart (1877-1937)
Orgelkoraal Psalm 91

Rien Donkersloot (*1985)
Improvisatie

Gerben Mourik

organist Grote Kerk te Oudewater en Stad Klundert

Gerben Mourik (*1981) behaalde de diploma’s Uitvoerend Musicus 1e fase -met aantekening orgelimprovisatie- en de Master Uitvoerend Musicus (met als hoofdvakken orgel & improvisatie) aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Docenten waren Bram Beekman en Henco de Berg. Tevens volgde hij privé-lessen bij Ansgar Wallenhorst, Naji Hakim en Ben van Oosten.  Cursussen improvisatie werden gevolgd bij Thierry Escaich en Loïc Maillé.

Hij is organist van de Grote- of St. Michaelskerk te Oudewater. Gerben nam deel aan diverse improvisatieconcoursen en behaalde de 1e prijs op het Nationale orgelimprovisatieconcours te Zwolle (2003). In 2005 won hij de 1e prijs op het internationale orgelimprovisatieconcours te St. Albans (UK). In 2008 won hij het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem; De jury kende Mourik deze prijs unaniem toe. In april 2013 werd hij benoemd als Stadsorganist van Oudewater. In juni 2015 studeerde hij af als Kerkmusicus I aan het Utrechts Conservatorium.

In de cd-serie ‘Audite Nova’werden op 5 cd’s 10 instrumenten uit de jaren 1950-1975 gedocumenteerd met een ruime selectie van orgelmuziek uit de 20e eeuw. Op de gelijknamige website www.auditenova.org werkt hij momenteel aan de publicatie van audio-opnamen van kleine koraalbewerkingen van Duitse en Nederlandse componisten, opgenomen op orgels die door kerksluiting uit Nederland vertrokken zijn. Ook publiceert hij regelmatig over muziek en interpretatie van 20e-eeuwse muziek; zo verscheen er voorjaar 2020 een artikel over H-F Micheelsen in het Britse blad Choir & Organ. Vanaf januari 2016 maakt hij deel uit van de redactie van het kerkmuzikale magazine Laetare. In september 2017 werd een nieuw muzikaal duo opgezet met blokfluitiste Magda de Jong onder de titel ‘Musica Miniatura’ waarbij twee pijlers de basis vormen: Kinderconcerten en optredens op locaties waar geen toetsinstrument(en) aanwezig zijn.

In oktober 2017 volgde een benoeming tot huisorganist en artistiek leider aan ‘de Stad Klundert’. In het voormalige kerkgebouw is hij zodoende betrokken bij het promoten van de twee orgels van Marcussen (28 stemmen) en Vermeulen (42 stemmen) tijdens concerten, workshops, open speeldagen & bijeenkomsten als lezingen, huwelijken en afscheid…. Daarnaast biedt de concertserie een breed scala aan andere genres als kamermuziek, Jazz, wereldmuziek en muziek gecombineerd met dans, film of beeldende kunst.

Hij heeft een actieve concertpraktijk waarbij twee elementen centraal staan: het promoten van Nederlandse muziek en de kunst van het improviseren. De laatste vaardigheid vormt ook de basis van zijn lespraktijk in Oudewater en Klundert.

Voor meer informatie: www.gerbenmourik.nl

Thema: ‘Psalmbewerkingen’

In Memoriam Hugo Bakker
Johann Sebastiaan Bach (1685-1750)
Erbarm dich mein, O Herre Gott (Psalm 51)

Toelichting op het programma door Gerben Mourik

Jan Bonefaas (1926-2004)
Fantasie over Psalm 72

Arie J. Keijzer (1932)
Trio over Psalm 26

Twee bewerkingen van Jan J. van den Berg (1929-2020)
– Inleiding en bewerking over Psalm 25
– Toccata over Psalm 96

Adriaan C. Schuurman (1904-1996)
Bewerking over Psalm 73

Margreeth de Jong (1961)
Fantasia on: All people that On Earth Do Dwell (melodie ps. 134, 2019)
   All people that on earth do dwell,
   sing to the LORD with cheerful voice.
   Serve him with joy, his praises tell,
   come now before him and rejoice!

Improvisaties op verzoek

Jochem Schuurman

organist Martinikerk te Franeker

Jochem Schuurman (*1989) kreeg van 1997 tot 2007 orgellessen van Johan G. Koers. Vervolgens studeerde hij bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, alwaar hij in juni 2013 cum laude afstudeerde als Master of Music. Daarnaast verbleef Jochem Schuurman een aantal maanden in Berlijn om aan de Universität der Künste lessen te volgen bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro. Hij volgde masterclasses bij Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Edoardo Bellotti en Pieter Dirksen. Sinds 2016 wordt Jochem Schuurman gecoacht door zijn oud-docent Johan G. Koers.

In december 2013 werd aan Jochem Schuurman het Zilveren Viooltje, een muziekprijs voor jong talent afkomstig uit het noorden van Nederland, uitgereikt. In het juryrapport werd hij geprezen om zijn veelzijdigheid, zijn overtuigende houding en zijn ondernemerschap. In augustus 2015 behaalde hij de derde prijs op het internationale orgelconcours in Wuppertal. In mei 2017 won hij de tweede prijs en de publieksprijs op het internationale César Franck-concours in Haarlem. In september 2018 won hij de tweede prijs op het internationale Buxtehude-orgelconcours in Lübeck en Hamburg. In 2016 en 2019 was hij finalist van het prestigieuze Paul Hofhaimer-orgelconcours rond de historische orgels van de stad Innsbruck.

Jochem Schuurman is titulair organist van de Martinikerk te Franeker en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Van Dam-orgel uit 1842.

Als uitvoerend musicus geeft hij concerten als solist, maar ook als begeleider van andere musici en is hij bovendien regelmatig betrokken bij premières van nieuwe composities. Verder is Jochem Schuurman actief als orgel- en pianodocent en werkzaam als artistiek adviseur voor de Stichting Organum Frisicum.

http://www.jochemschuurman.nl

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Preludium en Fuga in G BWV 550

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Psalm 140

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Fuga in e

Piet Post (1919-1979)
Uit ‘Missa in tempore inquietudinis’: Benedictus

Max Reger (1873-1916)
Benedictus Op. 59 Nr. 9

Jacob Bijster (1902-1958)
Uit ‘Triptyque’: Finale Capriccioso

Johann Ludwig Krebs (1713-1780)
Herzlich lieb hab ich dich, o Herr

Jan Zwart (1877-1937)
Fantasie en Fuga Psalm 72: 11 “Zijn Naam moet eeuwig eer ontvangen”

Arjen Leistra

Organist van de Grote Kerk te Schiedam

Arjen Leistra (Delft, 1973) ontving zijn eerste orgellessen van Christiaan Ingelse aan de Delftse Muziekschool. Van 1990-1998 studeerde hij orgel en kerkmuziek respectievelijk aan de conservatoria in Rotterdam en Den Haag. Zijn docenten waren Arie Keijzer en Ben van Oosten (orgel DM en UM) en Marijke van Klaveren en Johann Th. Lemckert (kerkmuziek en improvisatie). In 1996 werd Arjen 2e prijswinnaar van de “International Organcompetition” te Dublin (Ierland). Na zijn afstuderen in 1998 vervolgde hij voor een jaar zijn orgelstudie bij Marie-Claire Alain in Parijs. Van 1996 tot eind 2009 was Arjen Leistra cantor-organist van de Hoflaankerk te Rotterdam-Kralingen.Sinds september 2008 is Arjen Leistra als organist verbonden aan de Grote Kerk in Schiedam.  In deze kerk is hij ook dirigent van het koor Vocalis St.Jan, waarmee hij Bach-cantates uitvoert en ook in Evensongs zingt.

Als stadsorganist van Schiedam is hij verantwoordelijk voor het beheer en de bespeling van de historische orgels in het Stedelijk Museum en de Havenkerk. Zijn orgellespraktijk telt vele leerlingen die les ontvangen in de Grote Kerk of Havenkerk. Met organist-dirigent Bas van Houte (Liduinabasiliek Schiedam) werkt hij regelmatig samen in koorconcerten, cantatediensten, evensongs en Schiedam en omgeving. Daarnaast is hij een veelgevraagd koorbegeleider op zowel orgel, piano als drukwindharmonium en als continuo-speler op eigen kistorgel.

Arjen Leistra geeft orgelconcerten in heel Nederland en concerteerde ook in Engeland, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië en Slowakije. In november 2005 en februari 2008 maakte hij concerttournees naar de Verenigde Staten en gaf recitals in Florida, Georgia en South- en North Carolina. Van zijn orgelspel verschenen de afgelopen jaren verschillende cd’s.

Adriaan C. Schuurman  (1904-1998)
Praeludium over “Op bergen en in dalen”

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Sonate IV  (BWV 528)
– Adagio-Vivace
– Andante
– Un poco allegro

Praeludium en Fuga in g-moll BWV 535

Camille Saint-Saëns (1835-1921)
Fantaisie en Mi-bémol majeur

“Le Cygne” (uit Carnaval des Animeaux)
transcription pour Orgue par Alexandre Guilmant

Max Reger (1873-1916)
Phantasie über den Choral “Halleluja! Gott zu loben bleibet meine Seelenfreud” op.52/3

Alec Rowley (1892-1958)
Choral Prelude on “St Clements” (“De dag door Uwe gunst ontvangen”)

Hubert Parry (1848-1918)
Chorale Fantasia on “The Old Hundredth” (melodie Psalm 134)

Margreeth de Jong

organist Nieuwe Kerk en Église Wallonne te Middelburg

Margaretha Christina de Jong (*1961) sloot in 1986 haar studies aan het Rotterdams Conservatorium af met de diploma’s Kerkmuziek, Docerend Musicus orgel en Uitvoerend Musicus orgel, gewaardeerd met het cijfer 10. Op grond van deze zeer uitzonderlijke prestatie verleende het toenmalige Ministerie van WVC haar tot driemaal toe een beurs voor verdere studie in het buitenland. De Jong specialiseerde zich bij Guy Bovet in Zwitserland, alsmede bij Jean Langlais en Marie-Louise Jaquet-Langlais aan de beroemde Schola Cantorum te Parijs, waar zij in 1988 de Prix de Virtuosité behaalde (eveneens met de hoogste waardering). In hetzelfde jaar behaalde ze eerste prijzen op internationale concoursen in Parijs en in Haarlem (César Franck-concours).

In 1994 werd zij vanwege haar verdiensten voor de Franse orgelcultuur door de Société Académique “Arts – Sciences – Lettres” te Parijs met de zilveren medaille onderscheiden. In 2012 werd zij door H.M. de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het College van Burgemeester en Wethouders van Middelburg benoemde haar in 2014 tot stadsorganist, waarmee in de Zeeuwse hoofdstad na twee eeuwen een oude traditie in ere werd hersteld. Margreeth Chr. de Jong is daarmee tevens de eerste vrouw in de geschiedenis van deze eerbiedwaardige Middelburgse traditie; bovendien wordt van haar verwacht, dat ze hierbij zich ook als componiste manifesteert.

Margreeth Chr. de Jong is werkzaam als kerkmusicus van de Nieuwe Kerk te Middelburg. Zij gaf talrijke concerten in de belangrijkste orgelconcertseries van Europa en maakte radio-, tv- en cd-opnames. Sedert januari 2005 doceert zij aan University College Roosevelt, het internationale Honours College van de Universiteit Utrecht te Middelburg.

Daarnaast is zij zeer actief als componiste. Haar oeuvre omvat in 2021 meer dan 120 opusnummers. Zij heeft geschreven voor orgel, koor, solozang en orgel, orgel met verschillende instrumenten, piano en strijkorkest. Haar composities worden wereldwijd uitgevoerd, en zijn uitgegeven in Nederland, Duitsland, Zwitserland en in de USA.

Zie: http://margreethdejong.nl

Margaretha Christina de Jong (*1961)
Sonate over Psalm 121, opus 117
– zingen: vers 1, orgelspel over vers 1
– zingen: vers 2; orgelspel over vers 2
– zingen: vers 3, orgelspel over vers 3
– zingen: vers 4, orgelspel over vers 4

Carl Philipp Emanuel Bach  (1714-1788) 
Adagio per il Organo

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Sonate II
– Grave – Adagio
– Allego maestoso e vivace
– Allegro moderato

Joseph Haydn (1732-1809)   
Vijf stukken voor Flötenuhr

Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875)
Koraalbewerking over ‘Jesu, meine Freude’

Margaretha Christina de Jong
– Spaziergang im Wald (wandeling in het bos)
– Suite caractéristique over ‘Ah! Vous dirai-je, Maman’ op. 57 idem (‘altijd is  Kortjakje ziek’)
Prélude – Andantino – Scherzo – Pastorale – Intermezzo – Fugato/Finale

Concerten in 2019

Jaar 2019

6 juli – Margreeth de Jong (organist van Nieuwe Kerk en Église Wallonne – Middelburg)
13 juli – Gerben Budding (organist van St Jan – Gouda)
20 juli – Matthias Havinga (organist van Oude Kerk en Ronde Lutherse of Koepelkerk – Amsterdam)
27 juli – Ronald de Jong (organist van Oude Kerk – Zoetermeer)
3 augustus – Jaap Zwart (organist van Grote of Andreaskerk – Hattem en de Grote Kerk – Harderwijk)
10 augustus – Jos van der Kooy (organist van Westerkerk – Amsterdam en Gotische Zaal – Den Haag)

Locatie: Hersteld Hervormde Kerk, Henslare 2, 3882 PK Putten
Aanvangstijd: 20.00 uur

Margreeth de Jong

organist van Nieuwe Kerk en Église Wallonne te Middelburg

Margreeth Chr. de Jong (*1961) sloot in 1986  haar studies aan het Rotterdams Conservatorium af met de diploma’s Kerkmuziek, Docerend Musicus orgel en Uitvoerend Musicus orgel,  gewaardeerd met het cijfer 10. Verdere studie volgde bij Guy Bovet in Zwitserland, en bij Jean  Langlais en Marie Louise Jaquet Langlais in Parijs, waar zij in 1988 de Prix de Virtuosité behaalde  (eveneens met de hoogste waardering). In hetzelfde jaar behaalde ze eerste prijzen op internationale concoursen in Parijs en in Haarlem. In 1994 werd zij  met de zilveren medaille onderscheiden. In 2012 werd zij door H.M. de  Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, en in 2014 door de Gemeente Middelburg tot Stadsorganist.  Margreeth Chr. de Jong is kerkmusicus van de Nieuwe Kerk te  Middelburg. Ze gaf talrijke concerten en maakte radio-, tv- en cd-opnames. Ze doceert  aan  University College Roosevelt te Middelburg.  Als componiste werkt ze in opdracht voor uitgevers in Europa en de USA. Haar oeuvre omvat inmiddels meer dan 100 opus nummers, en haar composities worden wereldwijd uitgevoerd.

Zie: http://margreethdejong.nl

Margaretha Christina de Jong (1961)

Preludium en Fuga over ‘Großer Gott, wir loben dich‘

Johann Sebastiaan Bach (1685-1750)

‘Nun danket alle Gott‘, BWV 657

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)

Sonate IV

 • Allegro con brio
 • Andante religioso
 • Allegretto
 • Allegro maestoso e vivace

Clara Schumann (1819-1896)

Preludium en Fuga in d

Margaretha Christina de Jong

Sonate over Psalm 108

 • Zingen: vers 1

   Allegro moderato

 • Zingen: vers 2

  Allegro

 • Zingen: vers 3

  Pastorale

 • Zingen: vers 4

   Energico

 • Zingen: vers 6

  Andante Religioso

 • Zingen: vers 7

  Maestoso

Gerben Budding

organist van St Jan te Gouda

Organist Gerben Budding (1987) is hoofdorganist van de Sint Janskerk te Gouda (Moreau-orgel, 1736) en Stadsorganist van Gouda. Daarnaast is hij Vesperorganist van de Utrechtse Domkerk.

Van september 2009 tot juni 2018 was hij hoofdorganist van de Grote Kerk te Gorinchem en vanaf 2016 ook stadsorganist van Gorinchem.

Hij geeft regelmatig orgelsoloconcerten in zowel binnen- als buitenland, en won prijzen op diverse orgel- en improvisatieconcoursen. Van zijn orgelspel verschenen meerdere CD’s.

Gerben is ook actief als koor- en orkestdirigent en heeft een uitgebreide lespraktijk.

Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechts Conservatorium, bij onder meer Reitze Smits (orgel, improvisatie), Rob Vermeulen (koordirectie), Mark Lippe en Arnoud Heerings (kerkmuziek). Hij behaalde de diploma’s Bachelor en Master of Music, alsmede het diploma Kerkmusicus I voor orgel en cantoraat. Hij volgde masterclasses en privé-lessen orgel bij o.a. Louis Robilliard (Franck), Martin Haselböck (Bach) en Thierry Escaich (improvisatie). Hij volgde een aantal malen de Kurt Thomascursus voor orkestdirectie.

Voor meer informatie: www.gerbenbudding.nl

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Praeludium und Fuge in C-dur, BWV 545

Concerto in G-dur, BWV 592 (Ohne Bezeichnung – Grave – Presto)

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
Sonate III (‘Aus tiefer Not’), Op. 65

 • Con moto maestoso – Fuge
 • Andante tranquillo

Gerben Budding (*1987)
Vier Gorkumse Psalmbewerkingen

 • Psalm 1:2 ‘Hij is een groene boom die staat geplant’, voor Dirk Ophoff, vdm
 • Psalm 2:1 ‘Wat drijft de volken, wat bezielt ze toch’, voor André Wijting, vdm
 • Psalm 90:1 ‘…Geslachten gaan, geslachten zullen komen’, voor Bert Karel Foppen, vdm
 • Psalm 127:2 ‘Hoog is Jeruzalem omgeven’, voor Pim van der Hoff

César Franck (1822-1890)
Fantaisie en la-majeur (uit: Trois Pièces)

Christiaan Frederik Hendriks jr. (1861-1923)
Sonate 2, Op. 24

 • Molto maestoso
 • Adagio
 • Allegro con brio

Gerben Budding (*1987)
Improvisatie over Psalm 93, aansluitend samenzang

Matthias Havinga

organist van Oude Kerk en Ronde Lutherse of Koepelkerk te Amsterdam

Matthias Havinga is concertorganist en pianist, hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, liturgisch organist van de Oude Kerk Amsterdam en organist-titulair van de Ronde Lutherse of Koepelkerk Amsterdam. Hij studeerde summa cum laude af bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij ook zijn pianodiploma behaalde bij Marcel Baudet. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij kerkmuziek bij Jos van der Kooy en Theo Goedhart.

Matthias won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen en is wereldwijd actief als concertorganist. Hij concerteerde in talloze Europese landen, Rusland, de USA en Zuid-Amerika, en soleerde bij gerenommeerde koren en orkesten als het Nederlands Kamerkoor en het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast geeft hij masterclasses over de hele wereld. Zijn CD’s ‘J.S.Bach-Italian Concertos’, ‘Passacaglia’, ‘Dutch Delight’ en ‘Mendelssohn – Organ Works’, uitgekomen bij Brilliant Classics, werden door pers en publiek lovend ontvangen.

Matthias speelt graag de hele breedte van het orgelrepertoire, van middeleeuwse tot 21e eeuwse muziek en alles daar tussenin. Daarnaast combineert hij het orgel graag met andere musici. Samen met blokfluitiste Hester Groenleer vormt hij een vast duo, dat streeft naar vernieuwende, verrassende programma’s die ondanks ongebruikelijk repertoire toch toegankelijk en gevarieerd zijn.

Christiaan Frederik Hendriks jr. (1861-1923)   

Toccata in g-klein

Jacques van Oortmerssen (1950-2015)                         

 • Psalm 72
 • Psalm 77
 • Nun ruhen alle Wälder   uit: Five Chorale Preludes

Matthias Havinga (*1983)    

Loss (2018)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)  

uit: Schübler Choräle

 • Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645
 • Wo soll ich fliehen hin BWV 646
 • Meine Seele erhebet den Herren BWV 647
 • Ach, bleib bei uns, Herr Jesu Christ BWV 649

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)   

Ouverture ‘Paulus’    arrangement William Thomas Best (1826-1897)

Jehan Alain (1911-1940)   

Postlude pour l’office du complies

Maurice Duruflé (1902-1986)    

Prélude et Fugue sur le nom d’Alain, op. 7

Ronald de Jong

Organist van de Oude kerk te Zoetermeer

Ronald de Jong (1956) kreeg zijn eerste orgellessen op 16 jarige leeftijd van Ben Feij. Op zijn 17e werd hij toegelaten voor hoofdvak Orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag alwaar hij in 1983 het U.M.-diploma behaalde met het predikaat “zeer goed”. Zijn docenten waren daar Rienk Jiskoot en Wim van Beek. Later heeft hij het diploma Kerkelijk orgelspel behaald aan het Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht (cijfer 9 voor begeleiden en improvisatie). Tijdens zijn conservatoriumstudie werd hij benoemd tot organist van de Geref Pax-Christikerk in Den Haag. In 1988 werd hij organist van de Oudshoornse Kerk in Alphen a/d Rijn. Sinds 1991 is Ronald de Jong als cantor-organist verbonden aan de Oude Kerk in Zoetermeer alwaar hij ook de muzikale leiding heeft over de cantorij.

Naast een prive lespraktijk op het orgel van de Oude Kerk te Zoetermeer is hij als docent (orgel, klavecimbel en theorie) verbonden aan het Centrum voor Kunst en Cultuur te Zoetermeer. Hij concerteert veelvuldig in Nederland en het buitenland (o.a. Amerika, Schotland, Slowakije en Italie) en is een veelgevraagd begeleider van koren en solisten. Van zijn spel zijn 6 Cd’s verschenen waarop hij speelt en improviseert. Ronald de Jong is muzikaal adviseur van de “Stichting Concerten Oude Kerk Zoetermeer“.

In 2014 heeft hij de publieksprijs Kunst en Cultuur van de gemeente Zoetermeer ontvangen vanwege zijn verdienste voor de jarenlange organisatie van de lunch- en orgelconcerten in de Oude Kerk in Zoetermeer. In 2016 ontving hij het gouden draaginsigne met briljant vanwege zijn 40-jarig jublieum als (cantor-)organist in de Protestantse Kerk in Nederland.

Als componist is hij aktief met composities voor koor en orgel en last but not least is hij ook actief als  beeldend kunstenaar en heeft hij regelmatig exposities van zijn abstracte en figuratieve werk.

website: www.ronalddejong.com

Ronald de Jong (1956)

Koraal en variaties over ps 98

Anonym

Es ist das Heil uns kommen her

Johann Sebastiaan Bach (1685-1750)

Preludium en fuga in a.kl.terts BWV 543

Louis James Alfred Lefébure-Wély (1817-1867)

 • Recit de Hautbois
 • Andante

August Gottfried Ritter (1811-1885)

Sonate no 2 in e kleine terts

Georgi Mushel (1909-1981)

Toccata

Ronald de Jong

Improvisatie met aansluitend samenzang psalm 65

Jaap Zwart

organist van Grote of Andreaskerk te Hattem en de Grote Kerk te Harderwijk

Jaap Zwart (1955) groeide op in een muzikaal gezin. Zijn eerste muziekonderricht ontving hij van zijn vader Jaap Zwart (1924-2001). Aan het Amsterdams Conservatorium studeerde hij piano en orgel. Met het hoofdvak Theorie der Muziek sloot hij zijn studie af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Aan het conservatorium van Amsterdam is hij docent binnen de vakgroep voor het hoofdvak theorie. In het kader van de internationale opleiding Muziek Als Vak aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag geeft hij workshops vocale harmonie en improvisatie. Deze opleiding is gebaseerd op het werk en gedachtegoed van de Hongaarse componist Zoltán Kodály.

Als concertorganist programmeert Jaap Zwart een breed repertoire. Een van zijn specialiteiten is de uitvoering van relatief onbekende orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuw. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Grote of Andreaskerk in Hattem en de Grote Kerk in Harderwijk.

Jaap Zwart is een veelgevraagd begeleider, ook als pianist. Van zijn spel verschenen meerdere cd’s, onder andere op de Bätz-orgels van de Domkerk in Utrecht en de Grote Kerken van Gorinchem en Harderwijk. Zijn laatste cd verscheen in 2014 waarop hij het gerestaureerde Adema-orgel van de Calixtusbasiliek in Groenlo bespeelt.

website : www.jaapzwart.nl en www.muziekalsvak.nl

Dirk Jansz. Zwart (1917-2002)

Introïtus, trio, toccata en koraal over Psalm 105

“ Looft, looft verheugd de Heer der heren”

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Sonate II in c BWV 527

 • Vivace
 • Largo
 • Allegro

Fantasie en Fuga in g BWV 542

Adolf Merkel (1827-1885)

Schmücke dich, o liebe Seele Gustaf

Samuel de Lange (1811-1884)

Sonate über den Choral “ Sollt’ ich meinem Gott nicht singen?

 • Maestoso Moderato
 • Andante
 • Final

Charles Hubert Hastings Parry (1848-1919)

Chorale Prelude On Eventide “ Abide with me”

Jan Zwart (1877-1937)

 • Orgellied “ Neem Heer mijn beide handen”
 • Fantasie – toccatine over Psalm 33  “ Zingt vrolijk heft de stem naar boven”
Jos van der Kooy

organist van Westerkerk te Amsterdam en Gotische Zaal te Den Haag

Jos van der Kooy (1951) is sinds 1981 cantor en organist van de Westerkerk in Amsterdam. Ook is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in ’s-Gravenhage. In diezelfde stad doceert hij orgel en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium. Tevens is hij verbonden aan de Rijksuniversiteit Leiden. Tot 2017 was hij stadsorganist van het wereldberoemde Müllerorgel  in de Grote – of Sint Bavokerk  te Haarlem. Als  vaste gastorganist blijft hij verbonden aan de Haarlemse orgelcultuur. Hij heeft een grote concertpraktijk in binnen- en buitenland.

Van der Kooy studeerde orgel bij Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij werd onderscheiden met de Prix d’Excellence. Hij speelt een breed repertoire dat nagenoeg alle stijlperioden uit de orgelliteratuur omvat. Hij is een erkend pleitbezorger van hedendaagse muziek. Bovendien is hij een vermaard improvisator. In de jaren 1977  tot 1981 behaalde hij een viertal eerste prijzen tijdens nationale en internationale improvisatie concoursen in Bolsward, St. Albans (UK) en Haarlem. Tweemaal, in 1989 en in 2000, werd hij door Société Académique ´Arts, Sciences, Lettres´ te Parijs onderscheiden wegens zijn verdiensten voor Franse  muziek. Voor zijn werk in Haarlem ontving hij de de Zilveren Legpenning van de Vereniging Haerlem (2015) en de Zilveren Stadspenning van de Gemeente Haarlem (2017). In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

website: www.josvanderkooy.com

Max Reger  (1873 – 1916)

Ostern uit Sieben Orgelstücke opus 145, 1915/16

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

Trio super Allein Gott in der Höh sei Ehr à 2 claviers et pédale BWV 664

uit Leipziger Choräle, 1744 – 48

Franz Liszt (1811 – 1886)

Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen, 1862

Feike Asma (1912 -1984)

Aria ” Verlosser Vriend, Gij hoop en lust”

Félix Alexandre Guilmant (1837 – 1911)

Marche Funèbre et Chant Séraphique , opus 17

Max Reger (1873 – 1916)   

Fantasie über den Choral “Wie schön leucht’ uns der Morgenstern” opus 40: 1, 1899

Charles Villiers Stanford  (1852 – 1924)

Requiem uit Six Occasional Preludes opus 182, 1930

Jos van der Kooy (1951)

Improvisatie en samenzang Psalm 149

Concerten in 2018

Jaar 2018

7 juli – Willeke Smits (organist van Tuindorpkerk – Utrecht)
14 juli – Gerben Budding (organist van St Jan – Gouda)
21 juli – Rien Donkersloot (organist van St Joris – Amersfoort)
28 juli – Jan Hage (organist van Domkerk – Utrecht)
4 augustus – Kees van Houten (organist van St. Lambertuskerk – Helmond)
11 augustus – Sander van den Houten (organist van Evangelisch Lutherse Kerk – Den Haag)

Locatie: Hersteld Hervormde Kerk, Henslare 2, 3882 PK Putten
Aanvangstijd: 20.00 uur

Willeke Smits
Willeke Smitshoofdorganist Hooglandse Kerk te Leiden
Willeke Smits is ambassadeur van de koningin van de instrumenten: het orgel. Vanaf augustus 2018 is ze organist de Hooglandse Kerk in Leiden en daarmee de vaste bespeler van onder meer het monumentale De Swart – Van Hagerbeer-orgel en het romantische Father Willis-orgel. Ook wordt ze de vaste begeleider van de Leidse Cantorij.

Willeke studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge.

Willeke is een veelgevraagd concertorganist in binnen- en buitenland, waarbij het instrument centraal staat voor de programmering. Voor de stichting Kerkzang.nl organiseert zij de jaarlijkse KerkMuziekDagen voor de Jeugd (KMDJ), waar kinderen en tieners in een muziekkamp kennis maken met vocale kerkmuziek van alle eeuwen.
Tot en met juli 2018 is ze cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht, waar ze het Ruprecht-orgel uit 1711 Tuindorpkerk bespeelt. In 2017 was ze finalist in het Sweelinck Concours.

Willeke bracht diverse cd’s uit waarvan de cd met orgelwerken van Hendrik Andriessen een 10 kreeg in het blad Luister. Ze bracht een dubbel-cd uit met werken van Johann Gottfried Walther, ondergewaardeerd tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, die met een 10+ in het blad De Orgelvriend werd geprezen. Een niet minder groot succes is de verschijning van ‘Happiness’, een cd waar je vrolijk van wordt!

Kijk voor meer informatie op www.willekesmits.nl

Programma
Gerben Budding
Gerben Buddinghoofdorganist Sint Janskerk en Stadsorganist te Gouda
Organist Gerben Budding (1987) is hoofdorganist van de Sint Janskerk te Gouda en Stadsorganist van Gouda. Daarnaast is hij Vesperorganist van de Utrechtse Domkerk. Van september 2009 tot juni 2018 was hij hoofdorganist van de Grote Kerk te Gorinchem en vanaf 2016 ook stadsorganist van Gorinchem. Hij geeft regelmatig orgelsoloconcerten in zowel binnen- als buitenland, en won prijzen op diverse orgel- en improvisatieconcoursen. Van zijn orgelspel verschenen meerdere CD’s. Gerben is ook actief als koor- en orkestdirigent en heeft een uitgebreide lespraktijk. Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechts Conservatorium, bij onder meer Reitze Smits (orgel, improvisatie), Rob Vermeulen (koordirectie), Mark Lippe en Arnoud Heerings (kerkmuziek). Hij behaalde de diploma’s Bachelor en Master of Music, alsmede het diploma Kerkmusicus I voor orgel en cantoraat. Hij volgde masterclasses en privé-lessen orgel bij o.a. Louis Robilliard (Franck), Martin Haselböck (Bach) en Thierry Escaich (improvisatie). Hij volgde een aantal malen de Kurt Thomascursus voor orkestdirectie. Voor meer informatie: www.gerbenbudding.nl
Programma
Rien Donkersloot
Rien Donkersloothoofdorganist Sint Joriskerk te Amersfoort
Rien Donkersloot werd in 1985 geboren te Rotterdam.
Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben van Oosten en studeerde hiervoor cum laude af.
Naast orgel speelt Rien beiaard. Hij studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen. In juni 2011 studeerde hij cum laude af.
Hij won diverse prijzen op beiaard en orgelconcoursen in binnen- en buitenland. In september van 2016 won hij het internationale Beiaardimprovisatieconcours in Breda; in juni 2017 won hij de 2e prijs op het Int. Beiaardconcours in Springfield (VS).
Hij volgde orgelcursussen bij Michel Chapuis, Andres Cea Galan, Harald Vogel, Olivier Latry, Zsigmond Szathmary en Thomas Trotter.
Rien is organist van de St.-Joriskerk in Amersfoort en de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Daarnaast is hij stadsbeiaardier van Haarlem, Goes en Ridderkerk.
Verder is hij docent aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort en heeft hij een uitgebreide concertpraktijk op orgel en beiaard.
Van zijn spel verschenen diverse cd’s, die in de pers zeer positief werden ontvangen.
Voor meer info zie: www.riendonkersloot.nl

Programma
Jan Hage
Jan Hagehoofdorganist Dom te Utrecht
Jan Hage (geb. 1964) studeerde orgel bij Jan Welmers en Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek, eveneens in Utrecht. Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij won eerste prijzen op diverse nationale en internationale orgelconcoursen.
Hij staat in het bijzonder bekend als warm pleitbezorger en veelgevraagd vertolker van hedendaagse orgelmuziek. Als solist trad hij op met o.a. de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tot zijn meeste recente cd-opnamen behoren die met het complete ‘Jets d’orgue’ van Jan Vriend en het integrale orgelwerk van Jéhan Alain en Jan Welmers. Tevens is hij werkzaam als componist en publicist. In 2006 ontving hij de médaille d’argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Vanwege zijn verdeinsten voor het stimuleren van de Nederlandse orgelcultuur ontving hij in 2011 als eerste de Schnitgers Droomprijs. Van 1995 tot 2011 was hij organist van de Kloosterkerk te Den Haag. Met ingang van 1 juni 2011 is hij benoemd als organist van de Domkerk te Utrecht. In 2016 promoveerde hij tot doctor in de theologie met een dissertatie over de kerkmusicus Willem Mudde.

Programma
Kees van Houten
Kees van Houtenorganist Sint Lambertuskerk te Helmond
Kees van Houten werd in 1940 geboren te Helmond. Na een gymnasiumopleiding studeerde hij aan het Brabants Conservatorium te Tilburg de hoofdvakken piano en orgel bij respectievelijk Paul Niessing en Hub Houet. In
1963 behaalde hij de onderwijsakte B piano en in 1965 het solodiploma orgel. Hij won prijzen bij improvisatieconcoursen te Bolsward en St. Albans (Engeland).
Vanaf 1957 was Kees van Houten meer dan vijftig jaar organist van de St. Lambertuskerk te Helmond, waar hij het historische Robustelly-orgel uit 1772 bespeelde. Van 1971 tot 1992 was hij hoofdvakdocent orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten, Faculteit Muziek, te Utrecht. Samen met Marinus Kasbergen maakte Kees van Houten vanaf 1972 een diepgaande studie van de getallensymboliek in de muziek van J.S.Bach. Deze studie resulteerde in het boek ‘Bach en het getal’ (1985) en ‘Bach, die Kunst der Fuge en het getal’ (1989) (beide in 1991 vertaald in het Frans). Vervolgens publiceerde hij in de serie ‘Van Taal tot Klank’ muziek-psychologische beschouwingen over belangrijke koraalbewerkingen voor orgel van Bach: achtereenvolgens het Orgel-Büchlein (1992), het ‘Dritter Theil der Clavier Übung’ (1997) en de Leipziger Orgelkoralen (1997). Deze uitgaven werden gecompleteerd met CD-opnamen van deze werken op het Robustelly-orgel te Helmond. In dezelfde serie verscheen in 1998 het boek ‘Ich kenne des Menschen nicht’, over de Kruisvorm in Bachs Matthäus-Passion (in 2000 vertaald in het Duits), in 2002 het boek ‘….propter magnam gloriam tuam’ over Bachs Hohe Messe, in 2006 het boek ‘De Universele Bach, voor kenner en liefhebber’, in 2010 het boek ‘Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten!’ over het openingskoor van het Weihnachts-Oratorium, in 2011 het boek ‘Die Kunst der Fuge, een pythagoreïsch raadsel. Contrapunctus 14, reconstructie en voltooiing’, in 2013 het boek ‘Johannes-Passion versus Matthäus-Passion’, in 2013 het boek ‘De Schübler-koralen, een nieuwe visie’, in 2014 het boek ’Het Weihnachts-Oratorium van Johann Sebastian Bach’ en in oktober 2017 “De Goldberg Variaties”.
Als concerterend organist treedt Kees van Houten op in binnen- en buitenland. Een heel bijzonder karakter hebben zijn concerten ‘Bach rond de speeltafel’. Indien mogelijk zit het publiek rond de orgelbank en ziet de organist spelen. Per werk wordt uitgebreid uitleg gegeven over de compositie en een thema of koraalmelodie apart voorgespeeld. Bij koraalbewerkingen wordt de relatie tekst-muziek behandeld Daarnaast geeft hij zowel voor vakmensen als voor amateurs en leken lezingen, workshops en interpretatiecursussen in Nederland en daarbuiten, met name over de muziek van Bach en heel speciaal over onderwerpen als Ars Retorica (relatie tekst – muziek) en het eeuwenoude pythagoreïsche en middeleeuwse drieluik Muziek – Getallenleer (Arithmetica) – Kosmologie.
Programma
Sander van den Houten
Sander van den Houtenorganist Evangelisch Lutherse Kerk te Den Haag
Sander van den Houten (1987) is vanaf april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. Tevens is hij titulair-organist van de Burgwalkerk als van de Broederkerk te Kampen en tweede organist van de Bovenkerk aldaar.
Op zijn achtste jaar begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis (Z-H). Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant (3e prijs), het ensembleconcours in Oude Tonge (2e prijs) en het Buxtehudeconcours te Zierikzee (1e prijs).
Zijn vakopleiding tot organist ontving hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur)en Aart Bergwerff (improvisatie) en behaalde daar zijn bachelor diploma.
In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema. Daarnaast volgde Sander van den Houten masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur). Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Tevens maakte hij in 2013 een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde.
Als dirigent is hij verbonden aan het Concertkoor Immanuël te Kampen en de ‘Zang- en Oratoriumvereniging Raalte’. Tevens is hij cantor van de Theologische Universiteit te Kampen. Sander volgt privé lessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker. Ook is hij vaste begeleider van o.a. het Bovenkerk Kamerkoor o.l.v. Ab Weegenaar en van het Kampen Boys Choir o.l.v. Rintje te Wies.
Sander van den Houten geeft jaarlijks vele concerten als solist, begeleider en continuo speler. Ook heeft hij een privé lespraktijk.
Zie verder: www.sandervandenhouten.nl

Programma